Het diafragma is de grote van de opening van de licht doorlaat van een lens.
Een hoog diafragma betekent een kleine opening een laag diafragma betekent een grotere opening wat licht doorlaat.
De standaard benaming voor het diafragma is het het F-getal, oftewel ook genoemd de diafragma waarde.
Met het diafragma kan je de scherpte diepte van een lens bijenvloeden hoe kleiner het diafragma hoe beter de scherptediepte van een lens. Een praktijkvoorbeeld een portret van iemand het gezicht wil je scherp in beeld hebben ( zorgt dat op de ogen het focuspunt ligt ) de achtergrond wil je juist wat wazig hebben.
Hoe weet je nou welk diafragma voor welke situatie geschikt is er zijn op het internet zeer veel calculators te vinden. In de praktijk komt het erop neer dat de meeste consumenten lenzen beginnen met een diafragma van 5.6 dus ik ga het proberen uit te leggen met een Canon camera met een standaard lens die staat op 50 mm.

Laten we zeggen een landschapsfoto je stelt scherp op 20 meter want daar staat een mooi boom met diafragma 5.6 het scherptegebied ligt dan tussen de 10.8 en 141 meter het scherpte gebied is dus dik 129 meter.
Dezelfde instellingen maar nu met een diafragma van F11 dan is het gebied vanaf 5.84 tot oneindig scherp. Nu kan je denken waarom fotografeert je landschappen niet altijd met een klein diafragma. De prijs die je daarvoor betaald is dat bij een hoger diafragma de sluitertijd drastisch terugloopt. Dus als het wat waait en de zon is achter de wolken zal je snel tegen een te lage sluitertijd aanlopen op wazige bomen zit niemand te wachten. ( bewegende bladeren geven bewegingsonscherpte ) .
Plus dat je landschapsfotografie vaak met een ochtend of avondzonnetje wil doen voor het mooiste licht en daardoor is het vaak een keus van omstandigheden en mogelijkheden. Je wilt het beeld bevriezen en daar is nou eenmaal een redelijk snelle sluitertijd voor nodig.
Met het fotograferen van architectuur heb je van beweging uiteraard veel minder last plus je wilt het hele gebouw scherp hebben. Je staat op 10 meter van het gebouw je scherpte gebied ligt dan tussen de 7 en 17.5 meter dan is voor een gevel meer dan genoeg maar loopt het gebouw in de diepte weg zou ik meer gaan voor F11 maar dan zal je in de meeste gevallen wel een statief nodig hebben of je moet de ISO instelling verhogen al raad ik persoonlijk altijd een statief aan.
Dus met het diafragma spelen kan je foto veel beter maken een doffe achtergrond wanneer gewenst ( portretfoto macrofoto,s enz enz ). Of zoveel mogelijk scherp landschapsfoto,s architectuur stadsfotografie enz enz. Op een gegeven moment krijg je gevoel waar je camera in specifieke geval op moet zetten.
Hier kan je onder verschillende omstandigheden je DOF ( Depth of Field ) berekenen 1 van de betere calculators. Klik Hier !