De Rotterdamse hefbrug of Koningshavenbrug

Beginnen met fotograferen.

Ik ben jaren geleden begonnen met fotograferen in 2009 om precies te zijn en in dit verhaal wil ik eigenlijk de valkuilen en fouten bespreken die ik ook gemaakt hebt en waar je als beginnende fotograaf mee de mist in kan gaan.

Mijn eerste camera die ik kocht was een Olympus E-420 met standaard zoomlens die koste toentertijd 450 Euro. Na de aankoop ga je uiteraard van alles fotograferen met de gedachte aldoende leert men wat ook zo is. Na een tijdje kom je er achter dat fotograferen met een standaard zoomlens toch wel wat beperkt is en zeker als je in de dierentuin staat om die leeuwenkop te fotograferen.

Een standaard zoomlens is hoofdzakelijk geschikt voor landschap Interieur en Architectuurfotografiefoto,s.

Mijn tweede deceptie was dat de meeste van mijn foto,s toch wel wat scherpte miste na wat onderzoek kwam ik er achter dat ik eigenlijk de verkeerde body had gekocht. De Olympus E-420 heeft namelijk geen image stabilizer de Olympus E-520 heeft deze intern wel. Dat was dus misser nummer 1 de Olympus E420 is voor uit de hand fotograferen niet de beste keus de E-520 doet dat dus een stuk beter leuk dat de verkoper mij dat toentertijd meedeelde mooi dus niet.

Koop lenzen of camera met image stabilizer om bewegingsonscherpte te voorkomen als je uit de hand fotografeert gemiddeld kan dat tussen de 2 en 5 stops voordeel opleveren.

Eigenlijk kan je stellen om echt scherp te fotograferen moet je eigenlijk vanaf statief werken of een met hele snelle sluitertijden maar daar kom je dus wel achter na 1000 onscherpe foto,s. Een tip is wel dat als je fotografeert vanaf statief dan moet je juist de image stabilizer uitzetten.

Fotografeer zoveel mogelijk met een statief om de beste resultaten te krijgen.

Na wat sparen toch de Olympus E-520 aangeschaft met direct een Sigma zoomlens tot 150 mm ik had nu wat meer mogelijkheden om wat meer onderwerpen te fotograferen. En ik moet zeggen de Olympus E-520 maakt mooi kleurrijke foto,s zeker toen ik er een statief bijgekocht had.

Een vuistregel is met uit de hand fotograferen dat de sluitertijd minimaal gelijk moet zijn aan het brandpuntafstand waarmee je fotografeer dus 50 mm is minimaal 1/50 sec sluitertijd enz enz.

Composities van foto,s smaken verschillen maar door veel foto,s van top fotografen te bekijken krijg je meer inzicht over hoe het ongeveer zou moeten. De regel van derde is de bekendste dit principe gaat ervan uit dat je beeld in 9 gelijke vlakken verdeeld. Door het zetten van 2 horizontale lijnen en 2 verticale lijnen op 1/3 en 2/3 van het beeld . De snijpunten die dan ontstaan dus 4 in totaal die snijpunten zijn dan de plek waar je het onderwerp plaatst. Maar er zijn wel meer regels die ik in een apart item gaat behandelen.

Kijk wat andere top fotografen maken en vooral naar de composities om inspiratie op te doen.

Vanaf dat moment was ik dus in bezit van twee Olympus body,s een standaard zoomlens en een Tele-zoom tot 150 mm met statief. Dus architectuur en wat tuinvogeltjes dat was prima te doen maar in de vrij natuur vogels fotograferen daar is ook die 150 mm helemaal niet toereikend voor zeker als je die eend en meerkoet buiten beschouwing laat. Dus hup naar de winkel en de Olympus Zuiko Digital 70-300mm f/4.0-5.6 ED gekocht en ik moet zeggen deze lens heb ik nog steeds een prima kwaliteit. De grotere vogels zijn hiermee mits ze in de buurt zitten prima te fotograferen en met behulp van een statief zijn mooi resultaten te behalen.

De echte natuurfotografen hebben dure lenzen voor een amateur vaak buiten je budget maar soms kan je in de occasion markt wel een goede lens voor minder geld kopen.

De kleinere schuwere vogels die moet je met 300 mm gewoon vergeten op wat gelukstreffers na is dat niet te doen vanaf 400 mm begin je pas mee te doen in de vogel fotografie en vanaf 300 mm kosten goede kwaliteit lenzen nou eenmaal erg veel geld. Deze telelens is erg populair onder natuurfotografen de Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM + Hoya HDX UV 77mm .

Je hebt bij moderne digitale fotografie kennis nodig van computers en hoe fotobewerking programma,s werken meer over gratis software hier !

Ik was er dus wel achter gekomen dat vogels en schuwe dieren fotograferen niet aan mij besteed was omdat om het echt goed te doen kost het je gewoon veel geld. Maar ik wilde toch wat meer doen dus toen kocht ik een kwaliteit macro lens de Sigma 150mm F2.8 EX APO DG MACRO HSM op mijn Olympus 520. Met dit set haalde ik prachtige resultaten dat was dus een prima koop.

Macrofotografie voor echte close-up van insecten moet je toch wel minimaal een lens hebben van 105 mm.

Dus nu kon ik architectuur fotograferen en wat vogels en dieren en toen ben ik ook in de kleine wereld van macro fotografie gestapt het was inmiddels alweer 2013 geworden.

En toen kwam het nieuws dat Olympus stopte met Four-Third spiegelreflex camera’s nou dat was lekker mijn hele set was dus niet meer geschikt voor een upgrade.

Kijk wat je koopt ook naar de toekomst zeker wat lenzen betreft die kunnen dan altijd naar nieuwere body,s worden meegenomen.

Wat je gaat merken als je meer ervaring krijgt is dat je steeds meer met een kritische blik naar foto,s gaat kijken en dat hoort ook zo. Maar het nadeel is dat je op een gegeven moment erachter komt dat je apparatuur niet toereikend meer is. En dat ligt vaak geeneens aan de camera’s zelf maar meer aan de lenzen dus investeer meer geld in goede lenzen dan in een Body.

De camera body moet in mijn visie ondergeschikt zijn aan de lens die je koopt beter een mindere body en een goede kwaliteit lens dan andersom.

Mijn volgende aankoop was een Canon 550D body met een Canon EF-S 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM lens zoals je kan zien is de lens duurder geweest dan de body. Dit is een prima multi-inzetbaar set en maakt prachtige foto,s van architectuur , portretten , landschappen en meer.

Kijk ook naar de occasion markt bijvoorbeeld bij Rebuy.nl op het moment van schrijven koop je daar een Canon EOS 600D voor 190 Euro en vervolgens koop je er een lens bij de Canon EF-S 17-55 mm F2.8 IS USM 77 mm filter voor 350 euro. Dus totaal ben je 540 Euro kwijt maar dan heb je ook wel wat nu ligt een nieuw setje met de Canon 2000D op ongeveer 480 Euro in de winkel maar dan heb je wel een standaard kitlens.

Foto speciaalzaken zijn er om te verkopen vergeet dat niet vaak is het advies bedoeld om geld uit je zak te kloppen informeer van te voren wat je precies wil hebben en de eventuele alternatieven. En laat je niet gek maken met megapixels die je waarschijnlijk toch niet nodig hebt.

En als laatste leer alle mogelijkheden van je camera kennen en hoe je deze snel kan bedienen ook de theorie over kleurtemperaturen – sluitertijdendiafragma – flitsen – belichtingen en zo zijn er nog wel meer onderwerpen. Het is belangrijk dat je leert wat de mogelijkheden en onmogelijkheden van fotografen zijn. Als voorbeeld met windkracht 10 ga je geen insecten fotograferen of in de nacht ga je geen foto,s uit de hand van een verlichte brug lopen maken.

Fotograferen is een geweldige leuke hobby en ik doe het na al die jaren en nog steeds met veel plezier !!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *