Insecten macro fotografie

Insecten macro fotografie.

De tijd om insecten te fotograferen is weer begonnen dus ik ging vanochtend vroeg op pad. Het eerste wat ik altijd doet is even kijken hoe hard het waait omdat met windkracht 10 insecten in de vrije natuur gaan fotograferen is in mijn ogen belachelijk. Maar het was rustig weer met af en toe een zonnetje de apparatuur die ik meenam was een Olympus E30 met een Sigma 150mm f/2.8 EX DG OS HSM macro lens met statief uiteraard.

Macro apparatuur.

De camera is een spiegelreflex Olympus E30 met een Sigma 150mm f/2.8 EX DG OS HSM macro lens en uiteraard een driepoot met balhoofd statief. De camera staat haast altijd op handmatig scherpstellen en een klein gebied voor de lichtmeting. Ook zet ik de camera op diafragma voorkeuze stand ik zit altijd tussen de 8 en 14 F-getal al zijn er uitzonderingen. Normaal heb ik er ook een ringflitser opzitten maar die is helaas kapot de nieuwe is besteld soms is dat extra licht toch echt wel nodig. De camera staat op 2 seconden sluiter vertraging en als de omstandigheden het toelaten laat ik ook eerst de spiegel opklappen al kost dat ook weer 4 seconden extra. ISO instelling varieert naar omstandigheden al fotografeert ik het liefst met ISO 100 maar zeker zonder flitser en met wat onrustig weer heb je toch minimaal ISO 400 nodig. Bij macro fotografie heb je nou eenmaal zeer snel bewegingsonscherpte.

Vliegje insect.

Het eerste wat ik tegenkwam was dit vliegje het was wat bewolkt dus een zwak zonnetje het voordeel is dan wel dat je ook geen harde schaduwen hebt. Het nadeel is uiteraard dat je hoger met de ISO moet zitten in dit geval 400 met een diafragma van 8 de sluitertijd kwam uit op 1/60 dus dat viel niet tegen. Het was zo goed als windstil dus de sluiter vertraging gebruikt en de spiegel eerst laten opklappen duurt wel 6 seconden tussen het afdrukken en het werkelijke nemen van de foto.

Het tweede Vliegje.

Hetzelfde verhaal als het eerste vliegje met het verschil dat hier wel de zon meer op scheen. Het voordeel was dat ik met de ISO terug naar 100 kon.

ISO = 100 Diafragma = 7.1 Sluitertijd = 1/40

Sprinkhaan.

Dit was eigenlijk weer een uitzondering het was perfect windstil en springhaantjes blijven lang stilzitten. Dus de camera op ISO 100 laten staan met sluiter vertraging van 2 sec en spiegel opklappen dat kost ook 4 sec. Maar het resultaat liegt er niet om prachtig scherp.

ISO = 100 Diafragma = 10 Sluitertijd = 1/6

Atalanta Vlinders.

Deze pakte ik toch nog maar even mee voor dit soort foto,s hen je uiteraard niet echt een macro lens nodig het voordeel is wel dat macro lenzen vaak wel een mooiere Dof geven. Ik heb expres een laag diafragma gebruikt om een rustige achtergrond te krijgen het nadeel is uiteraard dat de vleugels niet volledig scherp zijn het is maar waar je voorkeur naar uit gaat.

ISO = 400 Sluitertijd = 1/800 Diafragma = 5.6

Spinnen.

Het blijven fascinerende insecten het zijn ideale insecten om te fotograferen als ze aan het opwarmen zijn blijven ze vaal doodstil zitten wat je veel tijd geeft om je ideale set up te vinden. Vaak moet je voor dit soort foto,s wel op de knieƫn dus neem kniebeschermers mee.

ISO = 100 Sluitertijd 1/10 Diafragma = 10

Spinnen macro fotografie.

Mijn favoriete spin foto van de dag mooi compositie en goed scherp waar die scherp moet zijn in mijn beleving. Ook deze met sluiter vertraging en spiegel opklap vertraging.

ISO = 100 Diafragma = 9 Sluitertijd = 1/8

Groot Dikkopje Vlinders.

Het blijven leuke vlindertjes de Dikkopjes bij insecten is het belangrijk dat de scherpte goed op de ogen zit dat is bij deze aardig gelukt.

ISO = 160 Diafragma = 8 Sluitertijd = 1/40

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *