Focus Stacking

Focus stacking is een techniek om meerdere foto,s met dezelfde compositie maar met een verschillend scherpstelpunt samen te voegen. Focus stacking wordt bij macro fotografie vaak toegepast het voordeel is dat je het scherptegebied in een foto kan vergroten. Zeker bij macrofotografie is het scherptegebied vaak erg kort en dan kan Focus Stacking een uitkomst bieden.

Bijkomend voordeel is dat je de achtergrond ook dof kan maken doordat je met een groter diafragma kan fotograferen ( kleiner getal ) .

Foto 1

Het scherpte gebied ligt aan de voorkant.

Olympus E-420 f/8 1/180sec ISO-100 Sigma 150mm

Foto 2

Het scherptegebied ligt meer naar het midden.

Olympus E-420 f/8 1/180sec ISO-100 Sigma 150mm

Foto 3

Het scherptegebied ligt iets achter het midden.

Olympus E-420 f/8 1/180sec ISO-100 Sigma 150mm

Zoals te zien is zijn de Exif gegevens van alle foto,s gelijk aanvullend is dat alle drie de foto,s gemaakt zijn met een flitser.

De foto,s zijn vervolgens geladen in het gratis programma CombineZp maar er zijn uiteraard nog veel meer software pakketten te krijgen voor Focus Stacking maar in dit geval heb ik CombineZp gebruikt.

De website van de maker is helaas verdwenen maar de free software is hieronder te downloaden de software moet je wel eerst scannen met een virusscanner en het installeren/gebruik is uiteraard geheel voor eigen risico.

Download de software CombineZp hier !!

De software is simpel te gebruiken na het openen krijg je een help scherm te zien en een werkbalkje je selecteer ” New ” en vervolgens navigeer je naar de Stack foto,s en dan selecteer je de afbeeldingen .

Nu heb je 8 verschillende keuzes om de Focus Stacking uit te voeren probeer ze gewoon allemaal en kijkt welke in jou geval het mooiste resultaat geeft.

E-420 f/8 1/180sec ISO-100 150mm

Dit is het eindresultaat ter illustratie ik wilde eigenlijk nog een foto maken met meer het scherptepunt aan de achterkant maar toen kwam er ineens een bij op het bloempje zitten.

Ineens een Bij

Ik was bezig met de vierde foto van deze Focus Stacking en toen zat ineens deze Bij op het bloempje.

Ik laat deze foto zien omdat je nu ook kan zien dat het bloempje na deze actie van deze Bij het bloempje veranderd is en dus onbruikbaar voor deze set Focus Stacking.

E-420 f/8 1/180sec ISO-100 150mm

Voor stillevens is Focus Stacking ideaal Bloemen en dergelijke voor insecten is het ook een prachtige techniek alleen het is moeilijk uit te voeren alles moet van een statief windstil zijn en het insect moet een tijdje stilzitten. Maar de resultaten liegen er niet om als het lukt heb je een mooi dof en volledig scherpe insecten.

De gebruikte apparatuur van al deze foto,s is een Olympus E420 met een Sigma 150mm Macro lens statief en Metz-15Ms macroflitser.

Foto 1

De scherpte zit aan de voorkant links op het blaadje.

Foto 2

De scherpte zit aan de achterkant op de groene blaadjes.

Foto 3

De scherpte zit aan de rechterzijde van het bloempje rechts.

Eindresultaat

Dit is het resultaat van de Focus Stacking van de bovenste drie foto,s.

Een mooi resultaat van deze leuke bloempjes deze foto,s zijn gemaakt in mijn Mini Fotografie studio box