Wat is nou precies macrofotografie nou de officiële definitie is dat de afbeelding op de sensor van de digitale camera net zo groot is als het gefotografeerde insect bloem enzovoorts. Men spreekt dan ook wel van een 1 op 1 foto.
Maar je kan ervan uitgaan dat de meeste mensen macrofotografie associëren met fotograferen van kleine objecten en dat kan van alles zijn. Je creativiteit kan helemaal de vrije loop gaan in deze tak van fotografie.
Wat heb je nodig dat ligt een beetje aan je wensen met een goede compactcamera zijn redelijke tot goede resultaten te halen. Het nadeel is wel dat je vaak zeer dicht op het onderwerp moet zitten en dat is uiteraard als je thuis op de keukentafel een tandenborstel fotografeert geen probleem maar als je in de natuur insecten wilt fotograferen kan je wel snel tegen wat beperkingen aanlopen.
Dus om echt goede resultaten te halen zal je toch naar een DSLR spiegelreflex camera moeten gaan kijken i.c.m met een macrolens.
De macrolenzen zijn in drie groepen onder te verdelen.
- De korte macrolens ( 50 mm )
- Standaard macrolens ( 105 mm )
- Tele-Macrolens ( 150 tot 200 mm )
De korte macrolens heeft de grootste scherptediepte maar het nadeel is hetzelfde als bij de compactcamera je moet het onderwerp wel erg dicht naderen.
De standaard macro lens gaat van 60mm tot 105mm dit zijn de meest verkochte macro lenzen je hoeft de onderwerpen niet zo dicht te naderen en de lens is ook voor andere onderwerpen te gebruiken zoals een portret lens. Voor close ups ligt de werkafstand ongeveer tussen de 22 en 31cm en ook zijn de prijzen aantrekkelijk.
De tele macrolens ( 150 tot 200 mm ) mijn persoonlijke favoriet je hebt wat werkafstand betreft meer mogelijkheden en vaak hebben deze lenzen een mooi dof. Een werkafstand van 40 cm is vaak geen probleem om toch kleine onderwerpen te kunnen fotograferen.
Zo de keus is gemaakt een leuke DSLR camera gekocht een 105 mm macrolens en vervolgens met je tas op pad om buiten vlinders te fotograferen. Maar vervolgens kom je er al snel achter dat het allemaal niet eenvoudig is om scherpe foto,s te krijgen iedere kleine beweging maakt de foto onscherp “bewegingsonscherpte” en ook de sluitertijden zijn niet erg snel en dat klopt. Met macrofotografie verliest je ongeveer 2 stops licht dat komt door het effectieve diafragma ik zal daar niet teveel op ingaan maar het komt erop neer dat je bij macrofotografie veel licht nodig hebt of tijd bij stilstaande onderwerpen op de keukentafel maakt de sluitertijd niet zoveel uit. Maar bij insecten fotograferen wil je toch wel een wat snellere sluitertijd hebben.
Meer info over sluitertijd of diafragma.
Je kan eigenlijk wel stellen dat macrofotografie zonder statief eigenlijk niet te doen is en let op bij het kopen van een statief op de veelzijdigheid van het statief. Als voorbeeld insecten zitten toch vaak redelijk laag bij de grond dus een statief die laag ingesteld kan worden is een must.
En als je het helemaal af wilt maken zou een ringflitser of macroflitser het geheel helemaal af maken.
Ik moet er wel bij zeggen dat het allemaal niet goedkoop is ikzelf gebruik de Metz 15 MS-1 Digital Macroslave Kit op een Olympus 520 met een Sigma 150 mm macrolens dit is al wat ouder set maar ik haal er redelijke resultaten mee.
Voor de rest als je de natuur intrekt kleed je goed aan met beschermde kleding lange broek goede schoenen en petje je zou denken waar is dat allemaal goed voor maar vaak zit je met insecten fotografie toch op je knieën of zelfs lig je over de grond te dweilen.
Voordat je begint stel je camera goed in en probeert de eventuele zon in je rug te houden. Persoonlijk hou ik ervan om het diafragma vast te zetten en met de ringflitser maak ik de schaduwen minder. Maar de weersomstandigheden zijn eigenlijk van grote invloed op je instellingen.
Iedere fotografie lens heeft een korte scherpstelafstand dat is de kleinste afstand waarbij de lens zich nog scherp kan stellen. Deze afstand is nog korter te maken met de zogenaamde lussenringen. Tussenringen zijn holle pijpjes die je tussen je lens en je camera in zet. met het veranderen in de lengte van zo’n tussenring wordt je minimale scherpstelafstand verkleind daardoor kan je dus dichter op je onderwerp komen en zodoende wordt het onderwerp groter op je sensor afgebeeld.

En voor de rest is het gewoon oefenen en proberen op een gegeven moment krijg je het door de fout dat je met windkracht 8 insecten gaat fotograferen maak je maar 1 keer.
En geduld hebben is een must.